Округли сто „Генерал Милан Недић и домаћа управа у Србији 1941–1944. године – научни погледи“, Амфитеатар „Георгије Острогорски“ на Филозофском факултету Универзитета у Београду, 10. јун 2016.

DSCF7128

Музеј жртава геноцида је и овом приликом добро одрадио планирани посао и потврдио да је институција која се треба уважити.

Саслушали смо стручњаке који се баве уским темама битним у сагледавању трагичне прошлости, и који су својим излагањима, заснованим на научним методама кроз вишегодишња истраживања, износећи утврђене и проверљиве чињенице, дали тумачења која се разликују од аматерских и дневнополитичких. Чули смо бројне чињенице о личностима, догађајима и времену а које и дан-данас изазивају и на моменте острашћене расправе.

DSCF7123

Мада је планирано да на округлом столу учествује 17 историчара и правника, због разних разлога одазвало се 12 позваних учесника:

 1. Међународно ратно право и влада Милана Недића: др Јелена Лопичић Јанчић, редовни професор Факултет за пословно индустријски менаџмент и право, Универзитет Унион Никола Тесла у Београду
 2. Биографија генерала Милана Недића до Априлског рата 1941: ма Далибор Денда, истраживач у Институту за стратешка истраживања
 3. Оружане снаге домаће управе: др Бојан Димитријевић, научни саветник у Институту за савремену историју
 4. Специјална полиција: ма Раде Ристановић
 5. Холокауст: др Младенка Иванковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије
 6. Јеврејска имовина: др Драган Алексић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије
 7. Жртве немачких одмазди у Србији: Силвија Крејаковић, музејски саветник у Народном музеју у Краљеву
 8. Пропаганда: др Маријана Мраовић, архивски саветник у Војном архиву
 9. Просветна политика: др Љубинка Шкодрић, архивски саветник у Архиву Србије
 10. Ангажовање радне снаге: др Зоран Јањетовић, научни саветник у Институту за новију историју Србије
 11. Завод за преваспитавање деце у Смедерeвској Паланци: др Александар Стојановић, научни сарадник у Институту за новију историју Србије
 12. Избеглице: др Вељко Ђурић Мишина, Музеј жртава геноцида.

Планирамо да реферате у нешто широј верзији објавимо у нарочитом зборнику који ћемо да представимо 30. августа 2016. године.

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook