Поводом дана сећања на Холокауст, у просторијама Универзитета „Унион – Никола Тесла“ 27. јануара 2017. године одржана је Четврта међународна научна конференција „Страдање Срба, Јевреја, Рома и осталих на територији бивше Југославије“. Организатори конференције били су Факултет за пословне студије и право и Факултет за стратешки и оперативни менаџмент у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда.

01Slika

Свечана сала била је препуна слушалаца, већином младих. Био је ту и неколико заточеника логора Сајмиште и Јасеновац, чланови њихових породица, представници више удружења жртава логора Другог светског рата. У њихово име све присутне је поздравио Славко Милановић, некадашњи заточеник Јасеновца.

Конференцију је отворио проф. др Живота Радосављевић. Потом се поздравио драге госте. Потом је госте и учеснике поздравио проф. др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја жртава геноцида.

02Slika

Ма Самуел Евјатар из Јерусалима поздравио је на српском језику присутне и одржао веома занимљиву беседу о потреби сећања на страдалнике у злочинима који су се догодили у ратовима.

Након тога путем видео-линка у рад конференције су се укључили проф. др Видоје Вујић из Ријеке и проф. др Данијел Војак из Загреба. Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра „Веритас“, говорио је о свом дводеценијском раду на истраживањеу злочина у грађанском рату у Хрватској 1991–1995. године.

Следило је излагање и декана Факултета за пословне студије и право, проф. др Милана Радосављевића. С обзиром на то да су организатори прилагодили садржај конференције младима, и студенти Александра Радаковић, Никола Радаковић и Иван Стефановић су имали своја излагања.

03Slika

У наставку конференције приказан је и део документарног филма „Сајмиште: историја једног логора“ из продукције Телевизије Б92.

Конференција је затворена читањем песме књижевнице и ликовне уметнице Маја Фамилић.

04Slika

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook