05 24 04 2017

Дан Музеја жртава геноцида је датум пробоја последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац 22. априла 1945. године. Као и ранијих година, и ове смо припремили пригодан програм.

Вршилац дужности директора Музеја Вељко Ђурић Мишина казао је шта је све урађено током протекле године и какви су планови за наредну.

Тања Мехле, кћерка покојног Милана Басташића, некадашњег пријатеља Музеја, прочитала је део рукописа свог оца истакавши да је он поклонио личну библиотеку Музеју жртава геноцида и затражио да се његов рукопис „Билогорски црни рубац“ објави под знаком Музеја.

Изложбу „Јадовно – Јасеновац – Козара – Сајмиште“ пригодним говором отворио је господин Мајкл Енде из Јерусалима. Пре тога је показао свој поклон Музеју жртава геноцида и објаснио шта та скулптура представља, напоменувши да се иста али знатно већих димензија и од камена налази на једном тргу у Јерусалиму.

Други део пригодног програма започео је песмама певачке групе „Банија“ а настављен представљањем новог издања под знаком Музеја жртава геноцида аутора Маје Кљаић Вејновић и Николе Д. Турајлића „У раљама геноцида – Страдање становништва Стрмена, Црквеног Бока и Ивањског Бока“. Осим аутора о књизи су говорили песник Мићо Јелић Грновић и проф. др Јован Плавша.

ФОТО ГАЛЕРИЈА

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook