Медија центар, Београд, 10. јул 2017: Представљање зборника радова „Преиспитивање Сребренице: Зборник радова са научно-стручних скупова о Сребреници 2015. и 2016. године“, у заједничком издању Музеја жртава геноцида у Београду, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда стратешке културе из Москве.

srebrenica 2017 001

Уочи сваког 11. јула се читав регион бивше СФР Југославије, а поготово медијски и јавни простори Србије, Српске и Федерације Босне и Херцеговине, претварају у поприште борбе две паралелне стварности. Са једне стране су они за које дешавања у Сребреници у јулу 1995. представљају несумњив „геноцид“ српских снага над муслиманским становништвом тог краја, где су улоге „добрих“ и „лоших“ одавно подељене и привидно зацементиране за сва времена. Са друге стране су они који се боре да сазнају и јавности представе шта је истина, колико год она била непријатна за све стране, шта је дефинитивно утврђено а шта не, шта је пропаганда, шта (гео)политичка инструментализација, а шта скретање пажње са истинских виновника не само сребреничких трагедија – с обзиром на то да је 1995. само кулминација која сеже уназад бар до 1914. а не издвојен догађај – већ и рата у Босни и Херцеговини и СФР Југославији уопште.

srebrenica 2017 003

Зборник радова је управо допринос борби за пуну истину о Сребреници: и 1914–1918, 1941–1945. и 1992–1995. године у домаћем и у међународном контексту. Садржај радова указује да сва медијска пропаганда, све хашке пресуде, и сви покушаји ућуткивања и цензуре нису уродили плодом. Тек ће пуна истина представљати израз искреног пијетета према свим невиним жртвама на свим странама, и залог трајног мира и помирења на нашим просторима.

Зборник радова представили су: проф. др Вељко Ђурић Мишина, в. д. директора Музеја жртава геноцида, Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, Александар Павић, Фонд стратешке културе, др Радомир Павловић, потпредсједник Скупштине општине Сребреница и проф. др Ненад Кецмановић.

srebrenica 2017 002

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook