021Birkenau

Према раније утврђеном студијском програму посета меморијалним центрима, радници Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, Јасмина Димитријевић, Ненад Антонијевић и Гордана Шеатовић, стручни сарадник Бојан Арбутина и специјални гост мр Владана Лилић са Универзитета „Унион-Никола Тесла“ из Београда (с којим сваке године 27. јануара организујемо пригодну конференцију о геноциду) посетили су у Пољској Аушвиц и Краков, и у Мађарској Будимпешту. На студијском путу прошли смо у Чешкој Брно, у Словачкој Братиславу, у Аустрији Беч и у Мађарској Сент Андреју.

На пут смо кренули у недељу 13. маја у 10 часова и у прво одредиште Краков стигли истога дана око 23 часа.

01Ulaz u Ausvic

У понедељак смо посетили комплекс Концентрационог логора Аушвиц. Како је наш долазак био најављен, дочекала нас је госпођа Дорота Жак. Она нас је, као искусна професионална водитељка, провела кроз меморијални комплекс. На крају дружења, после захвалности на гостопримству, уручили смо је пригодан поклон.

Сутрадан, 15. маја, посетили смо такозвану Јеврејску четврт у Кракову. Како је и тај део програма био најављен, дочекала нас је Anna Makowka-Kwapisiewicz из локалног Јеврејског удружења. Она нам је говорила о историјату јеврејске заједнице и судбини њених припадника у Другом светском рату и провела нас кроз знаменитости. Интересовала се о нашем Музеју и сазнала о плановима меморијализације Старог сајмишта то јест места некадашњег Концентрационог логора Земун, који је био под немачком управом а на територији Независне Државе Хрватске, савезнице држава Тројног пакта.

Потом смо посетили Музеј града Кракова, који је смештен у некадашњој фабрици Оскара Шиндлера. Дочекала нас је Моника Беднарек, менаџерка за односе са јавношћу. У пријатељском разговору чули смо занимљивости из историје тог меморијала, о структури, посетама и финансијама, на крају смо добили позиве за учешће на предстојећим стручним скуповима и на растанку нам је уручен пригодан поклон.

На путу ка другом меморијалном центру у Будимпешти извесно време провели смо у Брну, Братислави, Бечу и Сент Андреји, знаменитом градићу који је значајан и за српску историју.

У Будимпешти смо разгледали сталну поставку Музеја Холокауста, у згради која је наменски направљена.

У Београд смо се вратили 18. маја око 2 часа иза поноћи. Тако је завршен први део планова овогодишњих посета меморијалним центрима у Европи. Преостају нам посете Маутхаузену и Дахау. А дотле ћемо да сређујемо утиске из скорашњег боравка у Јад Вашему у Јерусалима и ове посете.

ФОТО ПРИЛОГ

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook