10  09 2018 002

Сарадња Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске православне цркве и Музеја жртава геноцида остварује се на неколико равни. Посебно место имају организовање конференција и заједничка издања.

Први симпозијум „Новомученици – полиперспектива“ одржан је 2015. године у Меморијалном комплексу „Доња градина“, а наредна три у Загребу, у просторијама Српске православне опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“. Ове године као специјални гости била су двојица архијереја Руске православне цркве – архиепископ берлински Господин Марко (загранична) и епископ марински и јургински Инокентије.

Вељко Ђурић Мишина представио је програме и активности Музеја жртава геноцида, нарочито издавачку делатност. Наговестио је два велика пројекта. Први је објављивање архивске грађе о животопису професора др Крунослава Драгановића, римокатоличког свештеника, блиског сарадника надбискупа загребачког Алојзија Степинца и једног од организатора такозваних „пацовских канала“, то јест акције пребацивања нациста, усташа и других њихових савезника из година Другог светског рата из Европе у Јужну Америку. Други је пројекат под радним насловом „Енциклопедија геноцида у Независној Држави Хрватској 1941-1945. година“. Знато више чињеница о разлозима и садржају пројекта говорио је историчар Драган Давидовић.

10  09 2018 001

Радован Пилиповић, директор Архива Српске православне цркве, говорио је о књизи Михаила Шкваровског „Холокауст и Православне цркве у Другом светском рату“.

Други део симпозијума био је разговор епископа пакрачко-славнонског Јована са Лорданом Зафрановићем о снимању његових филмова и о околностима у којима се све то догађало.

Симпозијум је део обележавања недеље Јасеновачких мученика. Други део била је литургија у храму Рођења Светог Јована у манастиру у Јасеновцу, и сечење славског колача на гробишту некадашњег концентрационог логора из времена Независне Државе Хрватске.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook