23 11 2018

Пре неколико месеци председник Управног одбора Музеја жртава геноцида епископ пакрачко-славонски Господин Јован и др Вилијам Тејлор, каноник храма Светог Јована Англиканске цркве у Лондону и председник Асоцијације Англиканско-Источно православне цркве, уговорио је предавање о Јасеновачким новомученицима, у оквиру програма под именом „Константинопољско предавање“, који се приређује једном годишње.

Преосвећени Владика предложио нам је да у оквиру тога Музеј жртава геноцида припреми тематску изложбу под насловом „Судбина деце у Независној Држави Хрватској – Логор Јасеновац“.

Таква прилика се не пропуста! Изложбу смо припремили користећи музејски материјал који се налази у фондовима нашег Документационог центра. Велику помоћ у графичко-техничком послу пружиле су две искусне раднице Историјског музеја Србије, Изабела Мартинов Томовић и Слађана Бојковић. Помоћ у транспорту од Београда до Лондона пружило је Министарство иностраних послова.

Епископ Јован најпре је одржао своје предавање а потом са свештеницима Српске православне цркве у Лондону Гораном Спаићем и Златком Миловановићем упознао бројне госте са садржајем изложбе.

Домаћини су обећали помоћ у постављању скромне али веома вредне изложбе у наредним месецима у још неколико храмова Англиканске црква у Лондону. Та част нам даје за право да се похвалимо чињеницом да смо прва српска установа науке и културе која је гостовала у Англиканској цркви и искористила прилику да покаже српски поглед на велику трагедију која је задесила српски народ, нарочито децу, у Независној Држави Хрватској 1941-1945. године.

 

ФОТО ПРИЛОГ

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook