09 01 2019

Музеј жртава геноцида позива заинтересоване за објављивање нових научно-истраживачких радова у Годишњаку за истраживање геноцида који ће бити представљен јавности 22. априла 2019. године.

Упутство сарадницима

Годишњак за истраживање геноцида, часопис који заједнички објављују Музеј жртава геноцида из Београда и Спомен парк „21. октобар“ из Крагујевца, излази једном годишње и представља се јавности 22. априла, на дан који подсећа на бекство последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац 1945. године.

Главни циљеви часописа су истраживање историје геноцида и ратних злочина првенствено на територијама бивше Југославије, као и развој критичког промишљања тема у поменутом контексту. У складу с тим циљевима часопис има посебну структуру и тематику, изражена кроз рубрике.

Имајући у виду наше основне активности, садржај часописа је подељен у рубрике које се односе на одређене ратове: Балкански ратови и Први светски рат, Други светски рат и Распад Југославије. Текстови достављени за те три рубрике требају да буду квалитетни радови научног карактера са научним апаратом. То значи да представљају оригиналан научни допринос у тематици коју обрађују, са изношењем нових чињеница и сазнања добијених употребом научне методологије уз могућност провере извора и доносе квалитетан синтетички преглед досадашњих резултата науке, односно критички осврт на исте.

Рубрика Архивска грађа доноси необјављене историјске изворе тако да сваки документ буде дословно преписан уз навођење имена архивске установе у којој се чува, назив фонда и сигнатуру.

Часопис има и простор за краће полемичке текстове који образлажу одређени критички став у односу према конкретним процесима и дешавањима, односно другим ставовима и текстовима, а који су тематски везани за питања страдања и ратних злочина.

Постоје још и рубрике Музеологија, Култура сећања и Прикази.

Текстови се шишу у DOC формату, папир А4, фонт Times New Roman, величина слова 12 (за фусноте 10), без прореда (1.0), са увученим пасусима и проредом 1,5 и маргинама Нормал 2,5 цм. Пожељно је да текстови садрже до 32.000 знакова, односно до 16 страница. Уколико се ради о текстовима од посебног значаја, могуће је, у сагласности са редакцијом, премашити ову границу.

Радови који се предају за објављивање морају да се заснивају на изворима и радовима који су објављени у научним часописима историографске тематике који нису одвећ стари.

Достављене текстове разматраће чланови редакције. Они који не испуњавају услове биће одбијени, а они који би могли бити објављени уз извесна побољшања биће враћени ауторима на дораду.

Редакција задржава право да измени наслов рада уколико сматра да исти није сагласан са садржајем текста.

Посебна напомена: сваки објављени рад биће плаћен у нето износу од 10.000 динара на рачун аутора.


Рок за доставу радова: 15. март 2019.


Електронска пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook