prigrevicka-spomen-knjigaВећ годинама Музеј жртава геноцида 22. априла представља своја издања и друга која су производ сарадње са сродним институцијама а потом најављује издавачки програм за наредну годину. Ове године објавили смо у сарадњи са Народном библиотеком „Миодраг Борисављевић“у Апатину Пригревичку спомен-књигу. Оригинална верзија је настала 1967. године и чува се у Спомен-библиотеци у селу Пригревица. То је, у ствари, лепим ћириличним словима на специјалном папиру исписан списак Срба са биографским подацима, пореклом са територија Лике, са Баније и Кордуна а страдалих 1941-1945. године, чији су рођаци 1947. колонизовани у Пригревицу. Идеја о објављивању потекла је од директорке Библиотеке госпође Бранке Вејин, фотографисање је обављено у Народној библиотеци Србије.

Представљање књиге обављено је у свечаној сали Библиотеке у Пригревици, говорили су домаћица Бранка Вејин а у име Музеја Вељко Ђурић Мишина, Лука Мркобрада и Бојан Арбутина.

Посетиоци  су били упознати и са најновијим Годишњаком за истраживање геноцида, који је изашао поводом 22. априла, Дана пробоја јасеновачких логораша 1945. године.

С обзиром на то да су приликом припреме за штампање уочени извесни недостаци и грешке, Музеј је задужио историчара Луку Мркобраду да уради компаративну анализу свих познатих података који се односе на жртве одређених насеља у Лици, на Банији и Кордуну. Његови резултати биће представљени 21. октобра, такође у Пригревици.

Домаћин скупа Бранка Вејин и њени сарадници у Пригревици организовали су одличан скуп и указали гостопримство делегацији Музеја жртава геноцида, у којој су били присутни и Стефан Радојковић, стручни сарадник Музеја жртава геноцида и Ненад Антонијевић.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook