16-10-2019-004Музеј жртава геноцида на посебан начин обележава две велике трагедије из времена Другог светског рата: 22. април 1945. године, то јест дан пробоја последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац, и 21. октобар 1941. године то јест масовна стрељања у Крагујевцу. Тих дана представљамо своја нова издања и обзнањујемо програме рада. Ове године то смо учинили 21. априла у Пригревици код Апатина, сада припремамо програм за 21. октобар.

У договору са управом Народне библиотеке Србије планирамо да 21. октобра 2019. године у 12 часова представимо други део часописа Годишњак за истраживање геноцида и књигу Душана Никодијевића Јасеновац између броја и жртве. У представљању ће учествовати:

др Вељко Ђурић Мишина, главни и одговорни уредник и директор Музеја жртава геноцида,

др Срђа Трифковић

и др Милан Гулић / Предраг Марковић, директор Института за савремену историју.

Годишњак за истраживање геноцида објављујемо са Спомен-парком „21. октобар“ из Крагујевца. У часопису доносимо првенствено научноистраживачке радове настале у пројектима истраживања жртава у ратовима у периоду од 1912. (Први балкански рат) до 1999. године (Агресија НАТО на СР Југославију), потом мање познату и непознату архивску грађе као допринос у расветљавању одређених историографским недоумица, и на крају радове посвећене култури сећања.

Књига Јасеновац између броја и жртве Душана Никодијевића, радника Народне библиотеке Србије, је резултат научноистраживачког рада који, како по методологији тако и по садржају, представља новост у историографији у расветљавању великих трагедија. Резултати до којих је аутор дошао не представљају коначан одговор о приближном броју страдалника система концентрационог логора Јасеновац из времена Независне Државе Хрватске (1941–1945) мада могу бити корисни у разматрањима о горњим и доњим граница злочина с обзиром на то да упућују на могуће методе истраживања који до данас нису примењени.

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook