У Јерусалиму је од 6. до 9. јула 2015. године, у организацији Међународног института за истраживање Холокауста Yad Vashem, одржана Oсма годишња летња радионица за научне истраживаче Холокауста. Међу 18 научника из Европе, САД и Израела који се баве истраживањем Холокауста били су и владика славонски Јован Ћулибрк и стручни сарадник-историчар Музеја жртава геноцида Бојан Ђокић. Српским представницима је додатна част и задовољство учињено тиме што је њиховом сесијом председавао велики Yehuda Bauer (академски саветник Јад Вашема).

Научна радионица је носила назив Не-јеврејски Јевреји током Холокауста: судбина и идентитет. Сваки учесник је имао на располагању 30 минута да представи свој рад, а после тога је долазила на ред дискусија од 30 минута где су постављана питања и давани коментари. Радни језик је био енглески.

У послеподневној сесији 7. јула своје теме су излагала два српска учесника: Јован Ћулибрк (Одбор за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве) са темом Multiplicity of Identities: The Complexity of (Non-Jewishness in Occupied Yugoslavia и Бојан Ђокић (Музеј жртава геноцида, Београд) са темом Assimilation and Mixed Marriage: Listing of the Victims and Problems of Research.

По завршетку радионице, закључке је дала Dina Porat (главни историчар Јад Вашема и професор на Универзитету у Тел Авиву), која је истакла да су на радионици приказани многи аспекти о нејеврејским Јеврејима: лингвистички, бирократски, породични, религијски, економски, итд. Такође, организатори су навели да је ово била најбоља и најуспешнија научна радионица до сада.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook