oreoli1Ових дана одштампана је књига Ореоли и сенке – расправе из историје Српске Православне Цркве у Независној Држави Хрватској 1941-1945. године Радована Пилиповића, директора Архива Српске православне цркве. То је први заједнички пројекат заснован на Протоколу о сарадњи кога су 31. марта 2016. године потписали Архив Српске православне цркве и Музеј жртава геноцида.

Садржај књиге се уклапа у програмске активности обе институције.

Књига кроз 22 засебне расправе покрива мартирску историју Српске православне цркве у Другом светском рату на простору Независне Државе Хрватске, нацистичке творевине која се укапала у немачки „Нови поредак“, а која је имала здушну подршку Римокатоличке цркве јер се уклапала у геополитику Ватикана.

Расправе и студије се односе на страдање српског верног народа, затим свештенства и епископата, успоне и падове културе сећања код Срба, као и спонтано развијање поштовања новомученика у другој половини XX века.

Поједини радови већ су објављивани у црквеној и научној периодици, а неки се објављују по први пут. Од наслова се истичу: „Босанска крајина у Другом светском рату“, „Кардинал Евгеније Тисеран и Срби“, „Бискуп бањалучки Алфред Пихлер и Срби“, „Православни храмови као места страдања њихових верника“, „Преглед извора о геноциду над Србима у НДХ“, „Алојзије Степинац и хришћанско схватање историје“, итд.

Публикација је већег формата и опремљена је факсимилима и другим фото-документарним прилозима.

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook