Ових дана појавила се нова књига штампана под знаком Музеја жртава геноцида. Ради се о аутобиографском запису Слободана Зуровца Crna Lora о његовом заточеништву у хрватском логору Лора код Сплита 1992. године.

IMG 0126

Слободан Зуровац (1954) до рата у Босни и Херцеговини био је угледан Србин, поштован од пријатеља и комшија. Као и његови дедови који су у лето 1941. године пострадали од комшија Хрвата, тако је и он ухапшен од оних римокатолика који су му долазили на славу.

У уводном делу сакупљена су подсећања на прилике уочи и за време Независне Државе Хрватске, наведена датуми и имена страдалника. Поређењем са списком страдалих 1992. године уочава се велика сличност са именима и презименима како злочинаца тако и жртава. Потом следи опис збивања уочи рата у Босни и Херцеговини који у многим чињеницама подсећа на време пред Други светски рат у Краљевини Југославији.

Други део књиге представља сведочанство о трагедији Срба из Западне Херцеговине, о њиховом мученичком страдању у логору Лора. Аутор није сакрио све муке које су прошли он и његови сапатници, па и оне муке које би сваки нормалан човек најрадије заборавио.

О књизи су говорили историчари др Вељко Ђурић Мишина и др Милан Гулић. Аутор је највише пажње посветио паралелама између злочина почињеним 1941. и 1992. године.

ГАЛЕРИЈА

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook