С задовољством истичемо да је за последње годину-две порасло интересовање јавности о активностима Музеја жртава геноцида. Претпостављамо да је на то утицало првенствено учешће радника Музеја у телевизијским емисијама и коришћење материјала који чувамо као и због новинских текстова у чијем садржају се помињемо као институција.

03-1

Ових дана од господина Срђе Бојкића из Новог Сада добили смо на поклон вредан музејски материјал. Ради се о следећем: Јован Бакиш, професор из Бјеловара, Независна Држава Хрватска, ухапшен је јуна 1941. године и отпремљен у логор „Даница“ у Копривници, потом у Госпић и био убијен на неком од бројних стратишта на Велебиту. Његова породица протерана је у Србију.

01-1

Као сведочанства те трагедије остала су следећа документа: писмо заточеног Јована Бакиша из логора „Даница“ од 26. јуна 1941, пропусница немачких власти на име Анђелке Бакиш, супруге Јованове, и потврда Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових сарадника Хрватске од 25. јануара 1946. године о пријему пријаве судбине породице Бакиш. Уз поменуту архивска документа поклоњена је и трака коју су морали да носе Срби.

02-1

Велика захвалност на поклону уз жељи да нам се и други јаве.  

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook