1

Село Српска Тишина код Шамца пострадало је у Другом светском рату као и већина српских насеља у Независној Држави Хрватској 1941–1945. година. Најмасовнији злочин припадника локалних усташких постројби догодио се 1. децембра 1944. године када је на Сави убијено 59 жена и деце. У ратним страхотама страдало је још 69 житеља села.

У рату у Босни и Херцеговини 1992-1995. погинуло је петнаестак бораца.

Својевремено је у (Српској) Тишини подигнут споменик страдалим припадницима Народно-ослободилачке војске, исписан ћирилицом са петокраком на врху. Према тврђењу мештана омеђу страдалим партизанима само двојица су били комунисти.

3

Погинулим борцима у отаџбинском рату 1992-1995. подигнут је споменик са њиховим именима и крстом на врху.

Занимљиво је да су та два споменика спојена у једну целину што представља својеврсну занимљивост.

Према размишљањима припадника Борачке организације Шамца, планира се постављање и трећег споменика а који ће бити посвећен страдалим припадницима Југословенске војске у Отаџбини.

У оквиру сећања на страдале житеље села Српска Тишина, поред помена у локалном храму и помена поред споменика, приказан је и документарни филм „Пакао Независне Државе Хрватске“ из продукције Музеја жртава геноцида. Међу присутнима били су градоначелник Шамца, председник Борачке организације Шамца и в. д. директора Музеја жртава геноцида.

4

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook