Музеј жртава геноцида као свој дан обележава 22. април, датум који подсећа на пробој последњих заточеника концентрационог логора Јасеновац из времена Независне Државе Хрватске. Како годишњица пада у недељу, то смо пригодну свечаност уприличили у петак, 20. априла у Дому Војске Србије.

20 04 2018 001

Директор Музеја Вељко Ђурић Мишина подсетио је шта је урађено од прошлог до овогодишњег априла. Милинко Челић из Удружења логораша „Јасеновац“ говорио је о активностима тог удружења и нагласио добру сарадњу са Музејем.

Драго Пилсел, новинар и теолог из Загреба испричао је укратко извесне чињенице из своје биографије, потом је дао своје виђење ревизионизма кад је реч о Блајбургу и Јасеновцу са посебним освртом на савремена тумачења о улози надбискупа загребачког Алојзија Степинца у ратним годинама.

Музеј жртава геноцида, у оквиру своје издавачке делатности, објавио је рукопис Богића Красића „Ужички крај 1944. године“. О књизи је најпре говорио аутор а потом млади историчар др Милутин Живковић.

После уобичајеног завршетка пригодне свечаности, угледног госта господина Пилсела довели смо до наших канцеларија, као што и приличи правим домаћинима.

20 04 2018 006

ФОТО ПРИЛОГ

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook