У меморијалном комплексу Јад Вашем (Јерусалим, Израел), у периоду од 1. до 19. јула 2018. године одржан је међународни семинар под називом Teaching about the Shoa and Antisemitism, организован од стране Међународне школе за студије Холокауста у Јад Вашему. Учесници семинара из северне Америке и источне Европе били су у могућности да током семинара присуствују предавањима еминентних универзитетских професора, доктора наука, теолога, филмских и књижевних критичара који су се потрудили да учесницима приближе теме Холокауста и антисемитизма, начине на које учесници могу прићи појединим темама приликом својих истраживања, као и проблеме са којима се могу сусрести.

Структура семинара садржала је три основне компоненте: академску, педагошку и експерименталну. У оквиру академског дела предавачи су упознали учеснике семинара са историјом и културом јеврејског народа у међуратном периоду, историјом антисемитизма од најстаријих времена до савременог доба, појавом и развојем „Коначног решења јеврејског питања“, јеврејским одговором на нацистичке злочине почињене током Другог светског рата, као и са проблемом антисемитизма у савременом свету са посебним освртом на арапски антисемитизам. У академски део семинара биле су укључене и лекције из књижевности, теологије, музике и уметности које су осветљавале нове приступе у изучавању Холокауста. Педагошки део семинара пружио је информације учесницима о материјалима и изворима које могу користити, и на који начин, у оквиру школских и музејских едукативних активности. Последњи, експериментални део семинара, подразумевао је сусрете и разговоре са шесторо преживелих учесника Холокауста. Учесници семинара су имали прилику да у оквиру сусрета са преживелима чују њихова сведочења о трагичним догађајима који су захватили њихове породице и њих саме.

27 07 2018 002

Током трајања семинара, домаћини из Јад Вашема представили су и рад осталих одељења меморијалног комплекса Јад Вашем. Посете архиву, библиотеци, визуелном и едукативном центру, музеју, уметничком павиљону, Долини заједница, Хали сећања, оставили су утисак веома организованог меморијалног комплекса који свим заинтересованима пружа неограничене могућности у изучавању, упознавању и одржавању сећања на све жртве Холокауста. Настављајући дугогодишњу сарадњу, свој допринос библиотеци Јад Вашема пружио је и Музеј жртава геноцида из Београда поклонивши своја најновија издања.

Дани када предавања нису била предвиђена, домаћини меморијалног комплекса Јад Вашем искористили су да упознају учеснике семинара са земљом Израел, њеном историјом, културом и традицијом. Од крајњег севера до југа земље учесници су били у могућности да обиђу најзначајнија места, локалитете, музеје и верска светилишта која су уско везана са јеврејским народом, од античких времена до савременог доба. Такође, организоване су и вођене туре кроз Јерусалим које су омогућиле учесницима боље упознавање са светим градом.

27 07 2018 003

Учешће на семинару пружило је јединствену прилику за проширивање знања о Холокаусту и антисемитизму, за упознавање организације и рада једног од најзначајнијих меморијалних комплекса у данашњем свету, за дубље разумевање историје, културе и савремене позиције јеврејског народа и државе Израел, за остваривање контаката са истраживачима геноцида и Холокауста широм света и за њихово упознавање са геноцидом спроведеним над Србима у току Другог светског рата, али и са страдањима српског народа током читавог двадесетог века.

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook