25-05-2019

У оквиру програмских активности Музеја жртава геноцида налазе се и обиласци меморијалних комплекса који су настали на простору некадашњих концентрационих логора у Првом и Другом светском рату. Тако смо прошле године (14. маја 2018) посетили Аушвиц у Пољској.

Годину дана касније, 19. маја 2019, кренули смо пут Мађарске, Аустрије и Немачке. У програму нам је била најпре посета Меморијалном комплексу у месту Дахау код Минхена у Немачкој. С обзиром на најаву доласка, дочекали су нас стручни водич и др Андреа Ридле (Andrea Riedle) директорка Истраживачког центра.

Други дана био је испуњен је посетом Документационом центру национал-социјализма у Минхену.

Наредног дана посетили смо војничко гробље из Првог светског рата у месту Ашах (Aschach) код Линца у Аустрији а потом продужили у Маутхаузен (Mauthausen). У том селу обишли смо војничко гробље из Првог светског рата и меморијални комплекс некадашњег концентрационог логора из Другог светског рата.

Четвртог дана обишли смо гробље у месту Нежидер (Nezsider/Neusiedl am See) и посетили гробно обележје подигнуто у спомен на страдале војнике Краљевине Србије. Из Нежидера смо кренули пут места Шопроњек (Sopron) у намери да и тамо на месном гробљу пронађено надгробни споменик. Наша жеља, међутим, није остварена јер споменика није било!  

ФОТО ГАЛЕРИЈА

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook