30-05-2019-001a

Сарадња Музеја жртава геноцида и Удружења логораша и потомака Јасеновац из Београда исказана је кроз фотомонографију „Логораши- Споменица“. Споменица је објављена поводом шездесет година овог удружења и чувања сећања на велике злочине почињене у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата. Аутори су Милинко Чекић, преживели логораш и почасни председник Удружења, др Ненад Антонијевић и Јасмина Тутуновић Трифунов, радници Музеја жртава геноцида.

30-05-2019-002

Представљање књиге уприличена је у галеријском простору у коме је поставка изложбе „Деца у рату“ коју су заједно приредили Медија центар „Одбрана“, Музеј жртава геноцида и Фонд „Мала Милица Ракић из Батајнице“, а поводом обележавања 20 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију.

30-05-2019-003

Програм је почео и завршен пригодним песмама које је отпевала девојчица Дијана Драгосављевић.

На представљању споменице су говорили, поред аутора и Славко Милановић, председник овог Удружења и др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида.

30-05-2019-004

Споменица садржи податке о историјату  Удружења, активностима, чланству, јубилејима, комеморацијама, записаним сећањима логораша. Посебан део у књизи посвећен је Дијани Будисављевић, жени која је из хрватских логора спасила око 12.000 српске деце, од којих су многи чланови овог Удружења. Део књиге посвећен је и говори о Драгоју Лукићу, некадашњем логорашу, који је живот посветио истраживању судбине деце у Другом светском рату.

30-05-2019-005

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook