Одбор за Јасеновац Светог архијерејског сабора Српске православне цркве и Музеј жртава геноцида организовали су у просторијама Српске православне гимназије „Катарина Кантакузина“ у Загребу пети симпосион Полиперспективе. Полазна намера јесте свестрано сагледавање Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату 1941-1945. године и овај пут је била основа за саопштења учесника.

09-09-2019-001

После поздравних речи организатора, епископа пакрачко-славонског Господина Јована и Вељка Ђурића Мишине, говорили су угледни гости: амбасадор Израела у Хрватској Илан Мор и епископ марински и јургински Руске православне цркве Господин Инокентије, потом су говорили др Михаил Шкаровски о односу Руске Заграничне цркве према Холокаусту, Јелена Пузић о раду на представи „Пу спас за све нас“, Стефани Мек Мехон Кеј о свом вишедеценијском искуству рада у Јад Вашему, Предраг Илић о односу католичке штампе према Србима и Јеврејима током 1941. године, Филип Шкиљан о насилном покатоличавању Срба у Ђаковачкој бискупији током 1941. и 1942. године, Стефан Радојковић о књизи Макса Бергхолца „Насиље као генеративна сила“, Иван Јовић о свом раду на документарном филму „Завештање“ и на крају Радмила Несторовић изнела је своја искуства у раду на икони Светог Станислава Насадила.

Боравак у Јасеновцу Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида искористио је да посети локална меморијална обележја.

09-09-2019-002

 

baner prezentacija

ПРАТИТЕ НАС!

joomla social media module

Спољне везе

Spoljne_Veze  

centar-za-istrazivanjebanjaluka

Facebook